Fälg- och däckguider

Sommardäck – bäst i test 2024. Hitta årets bästa sommardäck i vårt däcktest!

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Continental PremiumContact 7, Michelin Primacy 4 eller kanske Hankook Ventus? Många har genom åren slagits om att koras som bästa sommardäck i branschens tyngsta däcktester. Men vilket däck är genomgående bäst när man slår samman testerna? Hitta den ultimata testvinnaren genom vår sammanställning, så att du kan känna dig trygg i vått och torrt!

Publicerad

Sommardäck – bäst i test 2024. Hitta årets bästa sommardäck i vårt däcktest!

Bästa sommardäcken 2024

Enligt oss är det i år en tillverkare med ett däck som sticker ut i mängden bland årets bästa sommardäck – trots tuff konkurrens. Bäst i test med råge!

Med tre förstaplatser i några av branschens bästa och tyngsta däcktester är det svårt att konkurrera med Continentals senaste fullträff. Det sopar rent i år.

Continental PremiumContact 7

Bästa sommardäck 2024!
ContinentalContinental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7

 • Sommardäck

Tyska tillverkaren Continental fortsätter sin dominans från förra året. Om möjligt är tysken ännu mer överlägsen i år, med inte mindre än tre segrar i 2024 års sommardäckstester. Bäst i test 2024 enligt oss!

Se pris hos Bythjul

Styrkor: Bra grepp, klarar vattenplaning bra och har bra komfort

Svagheter: Något högre rullmotstånd, relativt högt pris

Testresultat: 1:a Teknikens Värd, 1:a ViBilägare, 1:a Råd & Rön – Bäst i test!

Kommentarer & omdömen

"Den enda lilla nackdelen med Continental PremiumContact 7 är en något högre ljudnivå. Men då letar vi verkligen efter något att klaga på. I övrigt är det ett i stort sett klockrent presterande däck helt utan svagheter. Till och med rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen är nu bra, något vi klagade på ifjol. Imponerande."

–Teknikens Värld / Expressen

"Bäst i test tack vare utmärkta betyg på både torrt och vått väglag."

– Råd & Rön

"+ Klassledande bromssträckor, lättkört under press. - Fjädringsegenskaper, rullmotstånd, buller på slät väg"

– ViBilägare

Goodyear EfficientGrip Performance 2

Bäst i test 2024 enligt Aftonbladet!
GoodyearGoodyear EfficientGrip Performance 2

Goodyear EfficientGrip Performance 2

 • Sommardäck

Amerikanska tillverkaren Goodyear lovordas i Aftonbladets test för Goodyear EfficientGrip Performance 2, som vinner deras test överlägset. Hade det verifierats av fler testare hade det kunnat utmana om förstaplatsen!

Se pris hos Bythjul

Styrkor: Grepp och köregenskaper på våt väg, köregenskaper på torr väg.

Svagheter: -

Testresultat: 1:a Aftonbladet

Kommentarer & omdömen

"Goodyear är alldeles utmärkt, för att inte säga idiotsäkert, i alla situationer på våt asfalt. Det styr in perfekt även i snäva kurvor. På torr väg är däcket lugnt, håller greppet utom kanske i värsta undanmanövern där det kan släppa en aning fram, aldrig bak. Det är tyst och lättrullat. Subjektivt är det faktiskt ännu mer överlägset än vad poängen anger."

– Aftonbladet

Nokian Hakka Blue 3

Rekommenderas starkt!
NokianNokian Hakka Blue 3

Nokian Hakka Blue 3

 • Sommardäck

Finska tillverkaren Nokian cementerar sin position på sommardäcksmarknaden genom Hakka Blue 3. Inte bäst i test, men två stabila silvermedaljer i två av de tyngsta däcktesterna 2024!

Se pris hos Bythjul

Styrkor: Komfort, bullernivå och våtgrepp.

Svagheter: Rullmotstånd.

Testresultat: 2:a ViBilägare, 2:a Aftonbladet

Kommentarer & omdömen

"Nokian styr exakt på våt väg med bra sidgrepp och det är lättkört i alla situationer. I extrema undanmanövrer kan det släppa lite fram, men greppet är lätt att få tillbaka. Inte ens på sliten asfalt behöver man vara rädd för vattenplaning. På torr väg styr det lika bra men i värsta undanmanövern kan det släppa en aning bak. Däcket är tyst men lite trögrullat."

– Aftonbladet

"Komfort och våtgrepp ger en silverpeng."

– ViBilägare

Michelin Primacy 4+

Säkert köp!
MichelinMichelin Primacy 4 +

Michelin Primacy 4 +

 • Sommardäck

Franska tillverkaren Michelin bara fortsätter att leverera kvalitet. Primacy 4+ blev bäst i test enligt Aftonbladet för två år sen, och har sedan dess konsekvent knipit respektingivande placeringar i diverse däcktest. Så även 2024 – pallplaceringar i inte mindre än två av branschens tyngsta däcktest!

Se pris hos Bythjul

Styrkor: Grepp och köregenskaper på torr och våt väg.

Svagheter: -

Testresultat: 2:a Råd & Rön, 3:a Aftonbladet

Kommentarer & omdömen

"Michelin är ett mycket lugnt och harmoniskt däck, ibland lite för lugnt. Det kan styra in lite för långsamt i en kurva på våt asfalt men det släpper aldrig bak. Samma sak på torr väg, lugnt, men kan svara lite långsamt när man vrider på ratten. Och det håller greppet bak. Däcket är tyst och rullmotståndet mitt i klungan. Man uppskattar lugnet utan överraskningar."

– Aftonbladet

Kumho Ecsta HS52

Mest däck för pengarna!
KumhoKumho ECSTa HS52

Kumho ECSTa HS52

 • Sommardäck

Sydkoreanska Kumho slår sig in med besked i 2024 års däcktester med Ecsta HS52. Två bronsmedaljer i stenhård konkurrens kombinerat med ett relativt lågt pris gör det till ett attraktivt köp!

Se pris hos Bythjul

Styrkor: Räckvidd, greppnivå

Svagheter: -

Testresultat: 3:a Råd & Rön, 3:a ViBilägare

Kommentarer & omdömen

"Utifrån vårt slitagetest beräknar vi att Kumho Ecsta HS52 har den allra längsta räckvidden"

– Råd & Rön

"Hög greppnivå resulterar i en bronspeng."

– ViBilägare

Om vår sammanställning av sommardäcktest 2024

I vår sammanställning av sommardäcktester har vi tagit del av testresultaten från Aftonbladet, Teknikens Värld, ViBilägare och Råd & Rön, som bland annat testat vilket däck som presterar bäst på torrt väglag, vått väglag, samt mätt hur kort bromssträcka det har i olika förhållanden.

I testerna har vi plockat ut de 3 bästa däcken i respektive däcktest. Dessa resultat aggregeras och sammanställs för att få fram till vår rekommendation på vilken tillverkare som har det bästa sommardäcket för säsongen.

Vår sammanställning av garanterar med andra ord att du endast får råd och rekommendationer på bra däck av hög kvalitet!

Populära däck från tidigare däcktester

Här listar vi sommardäcken från tidigare däcktester som placerat sig bland de 3 bästa sommardäcken i något av testen.

 • Continental PremiumContact 6 – Bäst i test 2023 enligt Råd & Rön
 • Bridgestone Turanza t005 – Andraplats i Aftonbladets däcktest 2022
 • Pirelli Cinturato P7 – Tredjeplats i Teknikens värld 2023
 • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 – Bäst i test 2023 enligt ViBilägare
 • Hankook Ventus S1 evo3 k127 – Andraplats enligt både Teknikens Värld och Aftonbladet 2023
 • Nokian Hakka Black 3 – Andraplats i ViBilägares test av sommardäck 2024

Vad kännetecknar sommardäck?

Nog om bäst i test. Sommardäck förtjänar en liten bakgrund. Här får du reda på varför man ska köpa specifika sommardäck istället för exempelvis året runt-däck.

I vårt nordiska klimat så skiftar väglaget mycket beroende på årstid. Vinter och ibland höst kännetecknas av låga temperaturer med risk för snö och is på vägbanan som följd. Då är däcken anpassade för att klara sämre väglag och lägre temperaturer.

Sommar, vår och ibland även höst kännetecknas av högre temperaturer med växlande torrt och vått väglag.

Sommardäck kännetecknas av att den lite hårdare gummiblandningen är anpassad för temperaturer över 5 grader, och har samtidigt ett mindre grovt mönster än sina vinterditon.

Sommardäck fungerar dessutom bättre på våta vägbanor än vinterdäck och klarar vattenplaning betydligt bättre.

Av denna anledning rekommenderar vi alltid att man kör med sommardäck så fort sommarväglag råder efter den 1 april. Då är det inte längre lag på vinterdäck och det är därför dags att byta till sommardäck.

Här kan du läsa mer om vilka datum som gäller för byte till sommardäck.

Vilket sommardäck ska jag välja?

Det finns några saker att ha koll på innan du ska köpa nya sommardäck till bilen. Tillverkare och modell i all ära, men du måste först ha koll på det grundläggande.

Rätt däckdimensioner och rullomkrets

Om du ska köpa nya sommardäck så behöver först och främst ha koll på vilka däck som passar din bil - däcken behöver ha dimensioner som passar din bilmodell, så att den så kallande rullomkretsen blir rätt.

Rullomkretsen på dina nya däck kan du räkna ut med vår rullomkretskalkylator. Du kan också se korrekt däckdimension för din bilmodell i bilens registreringsbevis.

Hos de flesta onlinedäckbutiker räcker det dock med att ange bilens registreringsnummer och så får man automatiskt förslag på passande däck. På sidan av däcken framgår däckdimensionerna på sidan av däcket och skrivs ut exempelvis såhär “205 55 r16 95V”.

Vilket är det bästa sommardäcket för dig?

Om du vet vilka däckdimensioner du behöver så är nästa steg att utvärdera vilket sommardäck med dessa dimensioner du ska välja. Vid en första anblick så ser nog de flesta sommardäck ganska lika ut. Däckens uppbyggnad i form av konstruktion, gummiblandning och mönster skiljer sig dock åt mellan olika tillverkare och däckmodeller.

Detta påverkar också däckets performance och pris. Däcken ska se till att man inte tappar greppet på vägbanan och är därför en mycket viktig säkerhetsfaktor i trafiken. Samtidigt så påverkar kvaliteten på däcket priset och det gäller att hitta ett säkert däck som samtidigt är prisvärt.

Ett bra sätt att göra ett smart köp av sommardäck är därför att utgå från de tester som varje år görs på vårkanten och där både pris och prestanda vägs in för att hitta det bästa däcket för dig.

Vi avråder från Kina-däck!

Kinadäckens intåg har pressat priserna på sommardäck. Ibland kan man hitta däck som kostar hälften än de traditionella premiumdäcken från betrodda tillverkare som Goodyear, Continental, Michelin, Pirelli eller Nokian.

Men med tanke på vad otaliga däcktest genom åren visat, är kinadäck inget vi kan rekommendera. Vissa av dessa däck är rentav farliga enligt många däckexperter och borde inte få säljas.

Om du vill hitta ett bra däck som presterar bra och är säkert, rekommenderar vi att du kikar på mellanklassegmentet. Där hittar du till exempel tillverkare som Hankook, som återkommande bevisat sig erbjuda kanske det bästa värdet för pengarna!

Denna sida uppdateras löpande med fler sommardäcktester för 2024.

Läs också: Guide om att byta däck själv

Publicerad