Fälg- och däckguider

Sommardäckstest: Se vilka sommardäck som är bäst i test 2023!

På vårkanten så skiftar väglaget från vinterväglag till sommarväglag. I samband med detta är det också dags att byta till sommardäck. Men vilket är det bästa sommardäcket 2023? Hitta testvinnaren som blivit bäst i test i vår sammanställning!

Publicerad och senast uppdaterad

Sommardäckstest: Se vilka sommardäck som är bäst i test 2023!

Om vår sammanställning av sommardäcktest 2023

I vår sammanställning av sommardäcktester har vi tagit del av testresultaten från Aftonbladet, Teknikens Värld och ViBilägare för att se vilket däck som är testvinnare i deras tester. I testerna har vi plockat ut de sommardäck som hamnat på topp tre. Efter att ha sammanställt resultaten från de olika testen har vi kommit fram till vår rekommendation på det bästa sommardäcket för säsongen.

Sommardäck: Bäst i test 2023

Enligt oss är det i år ett däck som sticker ut i mängden och det enda som kvalar in på titeln som det bästa sommardäcket 2023. Med två förstaplatser är det svårt att konkurrera med Continentals senaste fullträff.

Continental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7

Styrkor: Bra grepp och bra komfort

Svagheter: Högre rullmotstånd

Testresultat: 1:a Teknikens Värld, 1:a Aftonbladet

Se pris hos BytHjul.com

Sammanfattning: Aftonbladets test av sommardäck 2023

Plats 1: Continental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7

Kommentar:

“Continentals nya däck är bäst i alla deltester! Det är mycket lättkört på våt asfalt, styr exakt och uppför sig lugnt i kurvor och vid bromsning. På torr väg är det perfekt med bra grepp och uppförande. Ja, bäst på torr och våt väg i alla deltest är exeptionellt! Buller och rullmotstånd ganska bra. MEN: Med brasklappen att vi fått däcket direkt från tillverkaren. Vi ska dopingtesta så fort vi kan köpa en omgång anonymt."

Bra: Grepp och köregenskaper på vått och torrt.

Dåligt: –

-Aftonbladet

Se pris hos BytHjul.com

Plats 2: Hankook Ventus S1 evo3

Hankook Ventus S1 evo3

Kommentar:

“Hankook har mycket bra styrkänsla och grepp på våt asfalt. Bara vid en mycket svår undanmanöver kan det släppa bak, men det är lätt att få tillbaka greppet. Bromssträckorna är korta och däcket klarar vattenplaning bra. På torr väg kan det släppa en aning fram vid en undanmanöver, men greppet kommer strax tillbaka. Plumparna är aningen högt däckljud och högt rullmotstånd. Brasklapp för att vi inte dopingtestat däcket än."

Bra: Köregenskaper på våt väg, vattenplaning.

Dåligt: Rullmotstånd.

-Aftonbladet

Se pris hos BytHjul.com

Plats 3: Michelin Primacy 4+

Michelin Primacy 4+

Kommentar:

"Michelin uppför sig lugnt på alla underlag och har tillräckligt med grepp i alla situationer. Bara i de allra värsta undanmanövren kan det släppa lite bak. Det är lika lugnt och lättkört på torr asfalt, och där släpper det aldrig bak. Däcket är lättrullat, en del däckljud kan höras men stör inte."

Bra: Köregenskaper på våt och torr asfalt.

Dåligt: –

-Aftonbladet

Se pris hos BytHjul.com

Sammanfattning: ViBilägares test av sommardäck 2023

Plats 1: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Kommentar:

“Fjolårsnyheten Asymmetric 6 imponerar med testets bästa kurvgrepp på våt asfalt. Det styr piggt in i kurvorna och förblir lättkontrollerat på greppgränsen. Därtill är motståndskraften mot vattenplaning hög.

På torr väg finns en behagligt linjär styrrespons men en lätt understyrd balans under press som kräver lite större styrutslag. Däckets mjukare stommen ger i stället fin komfort och vägljudet har snälla frekvenser oavsett underlag. Goodyear har även lägst rullmotstånd.

Ständigt med i toppen i varje delmoment utan någon egentlig nackdel ger en klar seger. Detta är ett näst intill komplett däck som tilltalar både vardagsbilister och mer kräsna förare. Testvinnare!”

-ViBilägare

Se pris hos BytHjul.com

Plats 2: Michelin PilotSport 5

Michelin PilotSport 5

Kommentar:

“PilotSport5 kom 2022 och enligt Michelin är förbättrad livslängd den största skillnaden mot tidigare. Slitagevärdet är också högst av alla testdäck. Ändå har Michelin bibehållit en hög greppnivå på våta vägar.

Däcket briljerar under inbromsning, inte med allra kortast stoppsträcka utan med jämna mätresultat. Det tycks vara immunt mot värmeutveckling. Mest uppskattas förmågan att bromsa hårt under sväng med bibehållen kontroll. Det gör PS5 kvickt och lättkört, på både vått och torrt, trots något sävligare styrrespons och viss understyrning.

Likt Goodyear ståtar Michelin med en imponerande hög allroundnivå med få nackdelar.”

-ViBilägare

Se pris hos BytHjul.com

Plats 3: Nokian Hakka Black 3

Nokian Hakka Black 3

Kommentar:

“Den färskaste nyheten i UHP-segmentet är tredje generationen Hakka Black som lanseras inför 2023. Nokian kammar hem full pott i bromsronderna med testets allra kortaste stoppsträckor, både på torr och våt asfalt. Däremot är styrprecisionen något sämre och det reagerar långsammare på förarens rattutslag.

Den sävligare karaktären ihop med en lätt understyrd balans ger dock ett lättkontrollerat beteende under press, med en stabil bakvagn på våt asfalt. Vidare har Nokian den lägsta bullernivån, speciellt på grövre underlag.

Korta stoppsträckor och hög komfort gör Hakka Black till ett utmärkt däck som passar de allra flesta.”

-ViBilägare

Se pris hos BytHjul.com

Sammanfattning: Teknikens Världs test av sommardäck 2023

Plats 1: Continental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7

Kommentar:

“Nya Continental PremiumContact 7 gör nästan allting rätt. Det är framtaget för att ge bra grepp och bra komfort, något den lyckas bättre med än något annat däck i testet. Hyfsad bromsprestanda på vått överraskar en aning, men i övrigt är det i stort sett full pott. Men det rullar tungt, tyngst av alla i testet och det sätter sina spår."

-Teknikens Värld

Se pris hos BytHjul.com

Plats 2: Nokian Hakka Black 3

Nokian Hakka Black 3

Kommentar:

"Nya Nokian Hakka Black 3 är inställt för grepp och sportigare uppträdande. Grepp har det så det räcker, Hakka Black levererar riktigt bra resultat på bland annat våta vägar. Men det uppträder långt ifrån lika trevligt som Continental vad gäller de rent komfortinriktade delarna av testet. Nokian rullar lättare, något man har stor erfarenhet av."

-Teknikens Värld

Se pris hos BytHjul.com

Populära däck från tidigare däcktester

Vad kännetecknar sommardäck?

I vårt nordiska klimat så skiftar väglaget mycket beroende på årstid. Vinter och ibland höst kännetecknas av låga temperaturer med risk för snö och is på vägbanan som följd. Då är däcken anpassade för att klara sämre väglag och lägre temperaturer.

Sommar, vår och ibland även höst kännetecknas av högre temperaturer med växlande torra och våta vägbanor. Sommardäck kännetecknas av att den lite hårdare gummiblandningen är anpassad för temperaturer över 5 grader, och har samtidigt ett mindre grovt mönster än sina vinterditon. Sommardäck fungerar dessutom bättre på blöta vägbanor än vinterdäck.

Av denna anledning rekommenderar vi alltid att man kör med sommardäck så fort sommarväglag råder efter den 1 april. Då är det inte längre lag på vinterdäck och det är därför dags att byta till sommardäck.

Här kan du läsa mer om vilka datum som gäller för byte till sommardäck.

Vilket sommardäck ska jag välja?

Det finns ett par olika faktorer som påverkar vilka sommardäck du ska välja om du ska köpa nya.

Rätt däckdimensioner

Om du ska köpa nya sommardäck så behöver först och främst ha koll på vilka däck som passar din bil - däcken behöver ha dimensioner som passar din bilmodell. Däckdimensioner som passar just din bilmodell framgår i bilens registreringsbevis. Hos de flesta onlinedäckbutiker räcker det dock med att ange bilens registreringsnummer och så får man automatiskt förslag på passande däck.På sidan av däcken framgår däckdimensionerna på sidan av däcket och skrivs ut exempelvis såhär “195/65 R15 95V”.

Kvalitet

Om du vet vilka däckdimensioner du behöver så är nästa steg att utvärdera vilket sommardäck med dessa dimensioner du ska välja. Vid en första anblick så ser nog de flesta sommardäck ganska lika ut. Däckens uppbyggnad i form av konstruktion, gummiblandning och mönster skiljer sig dock åt mellan olika däcktillverkare och däckmodeller. Detta påverkar också däckets prestanda och pris. Däcken ska se till att man inte tappar greppet på vägbanan och är därför en mycket viktig säkerhetsfaktor i trafiken. Samtidigt så påverkar kvaliteten på däcket priset och det gäller att hitta ett säkert däck som samtidigt är prisvärt. Ett bra sätt att göra ett smart köpa av sommardäck är därför att utgå från de tester som varje år görs på vårkanten och där både pris och prestanda vägs in för att hitta de sommardäck som är bäst i test.

Denna sida uppdateras löpande med fler sommardäcktester för 2023.

Publicerad och senast uppdaterad
Cyber Week pågår!