Fälg- och däckguider

Vinterdäck – datum vintern 2023 & 2024

Vilket datum var det man skulle byta till vinterdäck nu igen? Vi vet, vi har också varit där. Därför har vi nu skapat den kompletta guiden till däckbytesdatum!

Publicerad

Vinterdäck – datum vintern 2023 & 2024
Tid kvar tills krav på vinterdäck
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Från vilket datum måste man ha vinterdäck?

Det är lag på att väggående fordon i Sverige ska använda godkända vinterdäck, antingen friktions- eller dubbdäck med minsta mönsterdjup 3 eller 5 mm, vid vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars. Detta gäller även för utländska fordon som färdas på svenska vägar.

Läs också: Byta däck själv – en guide

Vilket datum får man sätta på vinterdäck?

Reglerna för mellan vilka datum man får köra med vinterdäck gäller enbart dubbdäck. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Detta innebär att du har ungefär 2 månader på dig att sätta på dina dubbdäck innan det krävs enligt lag från och med den 1 december.

När är sista datum för vinterdäck?

Reglerna för mellan vilka datum man får köra med vinterdäck gäller som tidigare nämnt enbart dubbdäck. Dubbdäck är inte tillåtet mellan datumen 16 april och 30 september. Undantag är endast om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Använder du friktionsdäck som vinterdäck får du köra med dem året runt, vilket innebär att det inte finns något sista datum där du enlig lag måste ha bytt till sommardäck.

Att köra med friktionsdäck utanför tidsperioden 16 april–30 september är dock inte att rekommendera, då gummiblandningen är anpassad för kyla och därmed inte fungerar optimalt i varmare temperatur.

Läs också: Bästa vinterdäcken 2023

Köptips!
NokianNokian Hakkapeliitta 10

Nokian Hakkapeliitta 10

Rekommenderat vinterdäck 2023

 • Dubbdäck
Se pris hos Bythjul
Köptips!
ContinentalContinental Viking Contact 7

Continental Viking Contact 7

Rekommenderat vinterdäck 2023

 • Nordiskt friktionsdäck
Se pris hos Bythjul

Checklista för däckbyte – datum 2023 & 2024

 • 1 oktober 2023:
  Du som har dubbdäck får sätta på vinterdäcken vid detta datum
 • 1 december 2023:
  Detta är sista datumet för dig som ännu inte gjort ditt däckbyte att sätta på vinterdäck, oavsett om det är friktions- eller dubbdäck.
 • 31 mars 2024:
  Nu är det inte längre lag på vinterdäck. Du med dubbdäck har ca två veckor på dig att planera sista datum för däckbyte.
 • 15 april 2024:
  Detta är sista datum för däckbyte för dig med dubbdäck. Undantaget är om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Vi rekommenderar alltid att välja ett sommardäck framför ett året runt-däck.
Däckbyte datum

Övriga regler för vinterdäck

Typ och mönsterdjup

Däcken måste vara av samma typ runt hela bilen, det vill säga att du inte får blanda dubbdäck med friktionsdäck. Minsta mönsterdjup är 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon. Med tunga fordon avses lastbil, buss eller personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton.

Tips vid däckbyte! Tänk på att sätta de bästa däcken bak. Detta minskar risken för sladd på vinterväglag.

Släpvagnskörning

När du kör med släp på vinterväglag är det viktigt att släpet aldrig har sämre grepp än vad bilen har. Detta innebär att om du kör med släp och dragbilen har dubbdäck, måste även släpvagnen vara försedd med dubbdäck. Har dragbilen däremot friktionsdäck, kan släpvagnen ha antingen dubbat eller odubbat.

Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

Förbud mot dubbdäck

Ett fåtal städer i Sverige har förbud mot dubbdäck på utvalda gator. Det innebär att du vintertid endast får köra med odubbade däck på dessa platser.

Även utomlands finns restriktioner kring dubbdäck. Det kanske mest kända exemplen är Polen och Tyskland, som har totalförbud mot dubbdäck. Det innebär att du inte tillåts komma in i landet om du har dubbdäck på bilen.

Undantag kring reglerna för vinterdäck

Det finns några undantag från kravet på vinterdäck. Exempelvis undantas färd till besiktningsföretag och fordon som är äldre än trettio år. Du kan hitta mer om undantagen på Transportstyrelsens webbplats.

Relaterad läsning: När får man byta till sommardäck?

Publicerad