Fälg- och däckguider

Byta däck själv – allt du behöver veta om att göra däckbyte på egen hand

Dags för däckbyte? Du vet väl att det inte behöver vara så svårt att byta däcken själv, så länge du tar god tid på dig och tänker på säkerheten. Vi guidar dig!

Författare
  • Björn
  • Karl
  • Vincent

Publicerad och senast uppdaterad av Björn, Karl och Vincent

Byta däck själv – allt du behöver veta om att göra däckbyte på egen hand

Steg-för-steg guide: så byter du däck på din bil

1. Lossa muttrarna delvis – när bilen står på marken

Det första steget är att lossa på hjulbultarna medan bilen fortfarande står på marken. Om du inte använder en mutterdragare bör du lossa dem ungefär ett halvt varv för att underlätta processen senare.

2. Hissa upp bilen på ett säkert sätt med domkraft

Följande steg är att lyfta upp bilen med en domkraft. Även om den medföljande domkraften fungerar i nödfall, rekommenderas en mer stabil modell för enklare hantering. Kontrollera att du placerar domkraften på en förstärkt del av bilens ram och använd gärna en pallbock som extra säkerhetsåtgärd.

3. Demontera hjulet

Nu är det dags att ta bort hjulet genom att skruva loss hjulbultarna och lyfta av hjulet. Använd antingen fälgkorset eller en mutterdragare för att lossa bultarna, och kom ihåg att undvika att lägga dem på marken för att undvika smuts i gängorna.

4. Passa på att kontrollera & rengöra

Under denna process är det perfekt tillfälle att inspektera bromsskivorna för eventuella skador samtidigt som du rengör navet från rost och smuts för en optimal montering.

5. Montera rätt hjul på rätt plats på rätt sätt med rätt kraft

Se till att placera hjulen på rätt plats och använd hjulhylsan för att skruva på hjulbultarna för hand innan du drar åt dem med en mutterdragare. Var noga med att dra åt bultarna korsvis för att undvika snedbelastning.

6. Hissa ner bilen försiktigt och dra åt en sista gång

Sänk bilen med domkraften och ta bort pallbocken. Dra sedan åt hjulbultarna en sista gång för att säkerställa att hjulet sitter fast. Använd en momentnyckel enligt specifikationerna i bilens instruktionsbok för korrekt åtdragning.

7. Kolla lufttryck

Efter att hjulet är monterat och åtdraget är det viktigt att kontrollera lufttrycket och justera det enligt rekommendationerna i bilens instruktionsbok.

8. Efterdra, efterdra, efterdra!

Efter att ha kört några mil är det rekommenderat att efterdra hjulbultarna för att säkerställa att de sitter ordentligt. Detta kan göras någonstans mellan 5 och 20 mil efter bytet.

Förvara dina däck på säkert sätt!

Vi får många frågor om hur man bäst förvarar sina däck. Om du inte förvarar dina däck på ett separat lager, till exempel ett däckhotell, rekommenderar vi ett däckställ av hög kvalitet.

När du staplar däcken i ett däckställ kommer däcken aldrig i kontakt med varandra, vilket gör att risken för deformering av däcken minimeras.

Välj också placeringen av däckstället med omsorg, så att däcken skyddas från värme och ljus. Detta minskar risken för uttorkning av gummit.

Givetvis hjälper det också om du kan låsa utrymmet i fråga, så att även risken för stöld minskar.

Varför du bör kunna byta däck på egen hand

Man vet aldrig när olyckan är framme – du är ute och kör och får plötsligt punktering. För att du inte ska stå helt hjälplös jämte vägen, är det nödvändigt att problemfritt kunna montera reservhjulet själv vid sidan av vägen. Visst finns assistans att ringa in, men det kanske känns på gränsen till pinsamt?

Dessutom kan du spara pengar på att genomföra däckbytet hemma. Ett hjulskifte hos en däckverkstad kan kosta i runda slängar en 500-lapp per gång – en kostnad som återkommer två gånger per år.

Verktyg du behöver inför däckbytet

Det finns en uppsjö av tillbehör och produkter för hemmamekanikern och här har vi listat de viktigaste. Följande verktyg är inte bara bra att ha hemma i garaget, utan du bör i alla fall ha en uppsättning av de två översta förvarade i bilen.

Fälgkors

Fälgkors är ett klassiskt och smidigt redskap för däckbyte var som helst. Perfekt att ha liggandes i bagaget, särskilt om olyckan skulle vara framme och du råkar ut för punktering. Fälgkors finns i en uppsjö varianter. Här hittar du våra bästa rekommendationer:

CarwiseCarwise Fälgkors

Carwise Fälgkors

Se pris hos Mekonomen

Mutterdragare

Mutterdragare är kanske inget gemene man har på lager, men en ordentlig mutterdragare underlättar däckskiftet hemma i garaget. Det går både snabbare, lättare att byta däck samt att du på bättre modeller kan ställa in hur hårt du ska dra åt bultarna.

Obs! Om du ska köpa en mutterdragare, välj en av hög kvalitet. Annars riskerar du att dra sönder gängorna eller på annat sätt skada navet på bilen. Här är våra bästa rekommendationer på olika modeller:

CarwiseCarwise Mutterdragare 450 Nm

Carwise Mutterdragare 450 Nm

Se pris hos Mekonomen
ProMeisterProMeister Mutterdragare 1/2" Tryckluftsdriven 1354 Nm 190mm

ProMeister Mutterdragare 1/2" Tryckluftsdriven 1354 Nm 190mm

Se pris hos Mekonomen
Shinano Mutterdragare

Shinano Mutterdragare

Se pris hos Mekonomen

Domkraft

Kanske den enskild viktigaste komponenten vid däckbyte. Här är det viktigt att du väljer en domkraft av kvalitet. Det gör bytet både säkrare och enklare. Här är våra bästa rekommendationer:

CarwiseCarwise Garagedomkraft höglyftande 2,5 ton

Carwise Garagedomkraft höglyftande 2,5 ton

Se pris hos Mekonomen

Pallbockar

Som en extra säkerhetsåtgärd är det rekommenderat att säkra upp domkraften med pallbockar – ifall domkraften av någon anledning skulle ge vika. Här är våra bästa rekommendationer:

CarwiseCarwise Pallbock

Carwise Pallbock

Se pris hos Mekonomen
Sonic Pallbockar 3 ton (2-pack) med quick release

Sonic Pallbockar 3 ton (2-pack) med quick release

Se pris hos Mekonomen
BahcoBahco Pallbock 3 ton

Bahco Pallbock 3 ton

Se pris hos Mekonomen

Däckstaplare för förvaring av dina lösa hjul

För dig som inte har dina däck förvarade på ett lager utan hemma i garaget, är det smidigt att investera i en däckstaplare. Det är bra för däcken, samt att du sparar plats! Här är våra bästa rekommendationer:

CarwiseCarwise Däckställ för 4 däck

Carwise Däckställ för 4 däck

Se pris hos Mekonomen

Övriga produkter för dina hjul

Utöver ovanstående, kan vi tipsa om andra smarta tillbehör att ha hemma:

CarwiseCarwise Däckpåsar 4-pack upp till 20"

Carwise Däckpåsar 4-pack upp till 20"

Se pris hos Mekonomen

Välj alltid verktyg av hög kvalitet. De är både säkrare och håller längre. Längre ner hittar du våra bästa rekommendationer!

Tänk på detta innan du sätter igång

Ha bra med tid – stressa aldrig!

Att skifta däck är inte helt utan risker. Därför måste du koncentrera dig och se till att du gör bytet på ett metodiskt och säkert sätt. Stress och tidsbrist ökar risken för slarv!

Ha bra med utrymme

Vi menar inte att du behöver ett stort eget lager för att byta däck hemma, men det underlättar och blir säkrare ifall du har gott om utrymme när du jobbar.

Det är lätt hänt att du snubblar om du arbetar i ett alldeles för trångt utrymme. I värsta fall kan du rubba din upphissade bil vilket kan leda till att bilen faller ner i marken – och i allra värsta fall klämma dig under den.

Författare
  • Björn
    BjörnInnehållsansvarig

    Björn är skribent, marknadsförare och bilnörd sedan barnsben. Det finns knappt något kring fälgar och däck som han inte kan svara på. Vid sidan om att skriva motorrelaterat innehåll, sysselsätter Björn sig även med att ta hand om sitt hus och styrketräna.

  • Karl
    KarlFaktagranskare

    Karl brinner för att skapa intressant, lärorikt och korrekt innehåll som hjälper användare till bättre köpbeslut. Karl har varit verksam inom innehållskapande i däck- och fälgnischen i över 10 år genom olika digitala projekt. På fritiden gillar Karl att löpträna och umgås med familjen.

  • Vincent
    VincentTekniskt ansvarig

    Vincent är en erfaren webbutvecklare med ett stort intresse för att skapa presterande och användarvänliga webbplatser. Som tekniskt ansvarig för falgarochdack.se ansvarar han för både design och funktionalitet på sidan. När han inte arbetar med utveckling gillar han att hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken och att experimentera med nya lösningar.

Publicerad och senast uppdaterad