Fälg- och däckguider

När får man byta till sommardäck 2024? Och måste man? Regler & lagar som gäller.

Varje år ställer sig tusentals svenskar samma frågor: När får man byta till sommardäck? Måste man byta till sommardäck? Och får man byta till sommardäck innan 31 mars? Vi har svaren.

Publicerad

När får man byta till sommardäck 2024? Och måste man? Regler & lagar som gäller.
Tid kvar tills du får byta till sommardäck
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Var inte för sen! Byt dina dubbdäck innan:
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

När får man sätta på sommardäck? Datum 2024

Tiden för däckbyte till sommardäck styrs av datumen för vinterdäck som står skriven i Vinterdäckslagen, och mer specifikt delen som reglerar användningen av dubbdäck. Och denna har två datum som är värda att lägga på minnet.

Letar du bra nya däck? Missa inte vårt test av de bästa sommardäcken

Datum då du får byta till sommardäck 2024

Du får byta till sommardäck dagen efter att kravet på vinterdäck upphör, vilket är den 31 mars 2024. Med andra ord är det tillåtet att ha bytt till sommardäck den 1 april 2024.

Läs också: Byta däck själv – en guide

Får man byta till sommardäck innan 31 mars?

Det är här det kan bli lite krångligt. Enligt lag måste du använda vinterdäck om det råder vinterväglag (eller förväntas råda). Exempel på vinterväglag kan exempelvis vara is, snömodd eller frost.

Detta innebär, rent teoretiskt, att man hade kunnat köra med sommardäck året runt – så länge du aldrig kör när det är snö, is, snömodd eller frost på vägen. Dock rekommenderar vi att du bör ha vinterdäck på bilen mellan 1 oktober och 1 april, då förhållandena kan skifta snabbt på vintern.

Tänk på detta innan du byter till sommardäck för tidigt! Tänk även på att det alltid är polisen som avgör när vinterväglag råder.

Sammanfattningsvis avråder vi från att byta till sommardäck innan 31 mars.

Läs mer om vinterväglag

Datum då du måste ha bytt till sommardäck 2024

Eftersom 15 april är den sista tillåtna dagen att använda dubbdäck, är det sista dagen då du med dubbdäck får köra med dem innan du måste byta till dina sommardäck.

Det finns alltså ingen motsvarande datumspecifik lag för sommardäck som styr vilka däck du ska ha när.

Sommardäck – datum-period

Man kan sammanfattningsvis, och för enkelhetens skull, också säga att den inofficiella sommardäck-perioden är den tid då kravet på vinterdäck inte gäller. Det vill säga att tiden då du får köra med sommardäck är perioden 16 april till 30 november.

Det är alltså bara du som använder dubbdäck som måste ha bytt till dina sommardäck senast den 16 april 2024. Givetvis kan du byta till dubbfria vinterdäck eller året runt-däck också, men det är inget vi rekommenderar. Sommardäck är nämligen anpassade för att köras under den varmare delen av året och har betydligt bättre vägegenskaper.

När måste man byta till sommardäck?

Det är alltså bara du som använder dubbdäck som måste ha bytt till dina sommardäck senast den 16 april 2024. Givetvis kan du byta till dubbfria vinterdäck eller året runt-däck också, men det är inget vi rekommenderar. Sommardäck är nämligen anpassade för att köras under den varmare delen av året och har betydligt bättre vägegenskaper.

Måste man ha sommardäck överhuvudtaget?

Som du troligtvis har förstått vid det här laget är svaret nej. Lagen reglerar enbart när du måste ha vinterdäck på bilen och när du INTE får ha dubbdäck. Som tidigare nämnt finns det ingen lag som säger att du måste ha sommardäck på bilen.

Det enda den säger är att det är förbjudet att köra med dubbar efter den 15 april. Om du sen väljer att byta till ett dubbfritt vinterdäck, ett året runt-däck, ett all terrain-däck eller ett riktigt sommardäck spelar ingen roll. Och har du dubbfritt som vinterdäck behöver du rent teoretiskt aldrig byta dina däck. Vi rekommenderar dock alltid byte till sommardäck!

Kan man inte bara köra med året runt-däck?

En vanlig fråga från våra läsare. Trots att marknaden för så kallade året runt-däck är stor, avråder vi starkt från att använda dessa. Flertalet däcktester har under årens lopp visat att året runt-däck är det sämsta ur två världar: Inte bra under vägförhållanden på sommaren och rentav farliga på vinterväglag.

Vår starka rekommendation är att alltid använda vinterdäck av kvalitet (antingen dubbdäck eller nordiska friktionsdäck), och ett set bra sommardäck. Givetvis inte för gamla med bra mönster kvar. Vi rekommenderar också att man håller sig till de datum som anges i lagen om vinterdäck (1 oktober-1 och 15 april).

Lagar & regler för sommardäck

Repetition sägs ju vara kunskapens moder: Det finns alltså ingen sommardäck-lag, en lag som styr när du måste ha sommardäck på bilen. Däremot finns det andra regler för sommardäck som är minst lika viktiga att ha koll på.

Mönsterdjup sommardäck

Lagen säger att ett däck du använder vid sommarväglag måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup. Detta gäller alltså oavsett vilken däcktyp du kör med. Regeln specificerar därmed bara minsta tillåtna mönsterdjup vid sommarväglag, och inte minsta mönsterdjup för sommardäck specifikt.

Samma mönsterdjup på sommardäcken

Bra att komma ihåg är att du alltid ska sträva efter att ha samma mönsterdjup på dina däck. Helst runtom på hela bilen, men åtminstone på samma axel.

Om du har två par däck med olika mönsterdjup, så ska du montera de bästa däcken bak. Detta minskar risken för sladd. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.

Tänk dock på att vissa fyrhjulsdrivna bilar kan ta skada om du har för stor skillnad i mönsterdjup mellan fram och bakaxel. På dessa bilar bör du byta alla däck samtidigt.

Tips! Ha också koll på lufttrycket i dina sommardäck

Förutom mönsterdjup är det också viktigt att regelbundet säkerställa att du har rätt lufttryck i dina sommardäck. Rekommenderat lufttryck kan variera mellan olika bilar, men generellt ska det ligga någonstans runt 2,5 bar. I de flesta moderna bilar kan det sitta ett märke på tanklocket eller någon annanstans på karossen där du hittar rekommenderat däcktryck för just din bil. Du kan också hitta det i instruktionsboken.

Sommardäck på vintern

Får man köra med sommardäck på vintern då? Den enligt oss lite för generösa regeln (eller bristen på regler rättare sagt) som innebär att man får köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, gäller INTE omvänt.

Du får inte köra med sommardäck på vintern, utan du måste ha ett vinterklassat däck så fort det råder vinterväglag under perioden 1 december–31 mars. Det enda “kryphålet” där det är teoretiskt tillåtet att köra med sommardäck på vintern är om det inte råder vinterväglag vid en given tidpunkt under denna period.

Planera ditt byte till sommardäck i tid!

Alltför många bilägare är ute i sista sekund när de ska byta till sina sommardäck. Har man otur inser man att däcken är för slitna när man väl är på däckverkstan. Detta leder till att man får betala ett högre pris för sina däck, då priserna hos verkstäderna generellt är högre än hos onlinebutikerna.

Tips! Här hittar du din däckverkstad som kan montera dina sommardäck som du köpt online.

Så ta för vana att kontrollera dina däck inför varje säsong – i god tid! Då hinner du i lugn och ro välja ett däck som passar dig och din bil.

Tips! Passa på att rengöra och vårda dina däck innan du monterar dem på bilen. Det gör det betydligt enklare att komma åt i alla vinklar och vrår, och du slipper dessutom att arbeta i en obekväm ställning alltför länge. Här kan du läsa mer om hur man tvättar fälgar

Publicerad