Fälg- och däckguider

När får man byta till sommardäck 2023? Och måste man? Regler & lagar som gäller.

Varje år ställer sig tusentals svenskar samma frågor: När får man byta till sommardäck? Måste man byta till sommardäck? Och får man köra med sommardäck på vintern? Vi har svaren.

Publicerad och senast uppdaterad

När får man byta till sommardäck 2023? Och måste man? Regler & lagar som gäller.

När får man sätta på sommardäck? Datum 2023

Tiden för däckbyte till sommardäck styrs av datumen för vinterdäck som står skriven i Vinterdäckslagen, och mer specifikt delen som reglerar användningen av dubbdäck. Och denna har två datum som är värda att lägga på minnet.

Missa inte: Sommardäck – test 2023!

Datum då du FÅR byta till sommardäck 2023

Du får byta till sommardäck dagen efter att kravet på vinterdäck upphör, vilket är den 31 mars 2023. Med andra ord är det tillåtet att ha bytt till sommardäck den 1 april 2023.

Datum då du MÅSTE ha bytt till sommardäck 2023

Eftersom 15 april är den sista tillåtna dagen att köra med dubbdäck, är det sista dagen då du med dubbdäck* får köra med dem innan du måste byta till dina sommardäck.

Det finns alltså ingen motsvarande datumspecifik lag för sommardäck som styr vilka däck du ska ha när.

Sommardäck – datum-period

Man kan sammanfattningsvis, och för enkelhetens skull, också säga att den inofficiella sommardäck-perioden är den tid då kravet på vinterdäck inte gäller. Det vill säga att tiden då du får köra med sommardäck är perioden 16 april till 30 november.

När MÅSTE man byta till sommardäck?

Det är alltså bara du som använder dubbdäck som måste ha bytt till dina sommardäck senast den 16 april 2023. Givetvis kan du byta till dubbfria vinterdäck eller året runt-däck också, men det är inget vi rekommenderar. Sommardäck är nämligen anpassade för att köras under den varmare delen av året och har betydligt bättre vägegenskaper.

Måste man ha sommardäck överhuvudtaget?

Som du troligtvis har förstått vid det här laget är svaret nej. Lagen reglerar enbart när du måste ha vinterdäck på bilen och när du INTE får ha dubbdäck. Som tidigare nämnt finns det ingen lag som säger att du måste ha sommardäck på bilen.

Det enda den säger är att det är förbjudet att köra med dubbar efter den 15 april. Om du sen väljer att byta till ett dubbfritt vinterdäck, ett året runt-däck, ett all terrain-däck eller ett riktigt sommardäck spelar ingen roll. Och har du dubbfritt som vinterdäck behöver du rent teoretiskt aldrig byta dina däck. Vi rekommenderar dock alltid byte till sommardäck!

Lagar & regler för sommardäck

Repetition sägs ju vara kunskapens moder: Det finns alltså ingen sommardäck-lag, en lag som styr när du måste ha sommardäck på bilen. Däremot finns det andra regler för sommardäck som är minst lika viktiga att ha koll på.

Mönsterdjup sommardäck

Lagen säger att ett däck du använder vid sommarväglag måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup. Detta gäller alltså oavsett vilken däcktyp du kör med. Regeln specificerar därmed bara minsta tillåtna mönsterdjup vid sommarväglag, och inte minsta mönsterdjup för sommardäck specifikt.

Samma mönsterdjup på sommardäcken

Bra att komma ihåg är att du alltid ska sträva efter att ha samma mönsterdjup på dina sommardäck. Helst runtom på hela bilen, men åtminstone på samma axel.

Om du har två par sommardäck med olika mönsterdjup, så ska du montera de bästa däcken bak. Detta minskar risken för sladd. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.

Tänk dock på att vissa fyrhjulsdrivna bilar kan ta skada om du har för stor skillnad i mönsterdjup mellan fram och bakaxel. På dessa bilar bör du byta alla däck samtidigt.

Tips! Ha också koll på lufttrycket i dina sommardäck

Förutom mönsterdjup är det också viktigt att regelbundet säkerställa att du har rätt lufttryck i dina sommardäck. Rekommenderat lufttryck kan variera mellan olika bilar, men generellt ska det ligga någonstans runt 2,5 bar. I de flesta moderna bilar kan det sitta ett märke på tanklocket eller någon annanstans på karossen där du hittar rekommenderat däcktryck för just din bil. Du kan också hitta det i instruktionsboken.

Sommardäck på vintern

Får man köra med sommardäck på vintern då? Den enligt oss lite för generösa regeln (eller bristen på regler rättare sagt) som innebär att man får köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, gäller INTE omvänt.

Du får inte köra med sommardäck på vintern, utan du måste ha ett vinterklassat däck så fort det råder vinterväglag under perioden 1 december–31 mars. Det enda “kryphålet” där det är teoretiskt tillåtet att köra med sommardäck på vintern är om det inte skulle råda vinterväglag vid en given tidpunkt under denna period.

Planera ditt byte till sommardäck i tid!

Alltför många bilägare är ute i sista sekund när de ska byta till sina sommardäck. Har man otur inser man att däcken är för slitna när man väl är på däckverkstan. Detta leder till att man får betala ett högre pris för sina däck, då priserna hos verkstäderna generellt är högre än hos onlinebutikerna.

Tips! Här hittar du din däckverkstad som kan montera dina sommardäck som du köpt online.

Så ta för vana att kontrollera dina sommardäck inför varje säsong – i god tid! Då hinner du i lugn och ro välja ett däck som passar dig och din bil.

Publicerad och senast uppdaterad