Fälg- och däckguider

Köpa däck online - guide om att köpa däck på nätet!

Att köpa däck online har blivit allt vanligare. I denna guide går vi igenom vilka fördelar och nackdelar som finns med att köpa bildäck på nätet.

Publicerad

Köpa däck online - guide om att köpa däck på nätet!

Fördelar med att köpa däck på internet

Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa sina nya däck online. Läs vidare så ska vi redogöra för dessa!

Billigare än att köpa från fysisk butik

Den främsta fördelen med att köpa däcken online är att det i regel är billigare än att köpa dem i en fysisk butik. Det finns idag minst en handfull däckåterförsäljare online och deras främsta konkurrensfördel jämfört med fysiska däckverkstäder/butiker är att de inte behöver ha butikslokaler och lager på attraktiva platser i fysiskt närhet av sina kunder. En däckåterförsäljare på nätet befinner ju sig online och kan i princip ha sin butik och lager varsomhelst i Sverige eftersom däcken köps digitalt och därefter skickas direkt hem till kunden eller till kundens däckverkstad. Därför kan onlineåterförsäljaren välja lokaler med lägre lokalkostnader och större yta jämfört med en fysisk butik vilket i sin tur leder till att de kan hålla lägre priser.

Enkelt att jämföra däckpriser online bidrar till ytterligare prispress

I takt med att internet vuxit så har också antalet däckåterförsäljare online vuxit. Detta innebär att det idag finns minst ett tiotal olika aktörer som säljer bildäck på nätet på den svenska marknaden. Konkurrens råder sinsemellan dessa onlineaktörer vilket bidrar till prispress på däcken. För att ta del av denna prispress så behöver man jämföra priserna mellan butikerna och en stor fördel med internet är just att det är relativt enkelt att jämföra priser på produkter. Däck är inget undantag utan även dessa går relativt enkelt att jämföra pris på online.

Om man vill jämföra pris på däck så kan man i princip göra detta på två sätt. Antingen så gör man jämförelsen själv genom att surfa runt till olika butiker och kolla upp priserna. Tänk dock på att vara noga med att kolla så att du jämför exakt samma däckdimensioner, samma däckmodell samt inkluderar eventuella fraktpriser mellan butikerna - annars kommer inte jämförelsen bli korrekt!

Att jämföra däckpriser själv genom att surfa runt till olika onlineaktörer är relativt enkelt, i vilket fall om man jämför med hur mycket tid det skulle ta att ringa runt till olika lokala däckåterförsäljare för att undersöka priser.

Det enklaste sättet att jämföra däckpriser online är dock att använda sig av någon av de prisjämförelsetjänster som finns online. Exempel på prisjämförelsetjänster är Pricerunner och Prisjakt.

Välj själv vem som ska montera däcken

En ytterligare fördel med onlineköp av bildäck är att man kan välja vem ska montera däcken på bilen. Detta möjliggörs genom att onlinebutikerna har anslutna monteringspartners runt om i landet. Man kan alltså välja om man vill få däcken skickade till sin hemadress för att sedan montera dem själv alternativt att däcken skickas till en utvald monteringspartner. Väljer man det senare så bokar man en tid hos monteringspartnern och åker sedan dit för att få däcken skiftade vilket brukar vara väldigt smidigt. Tänk bara på att däckskiftet innebär en ytterligare kostnad utöver själva däcken och säkerställ innan du köper däcken att onlinebutiken har en monteringspartner i närheten av där du bor eller befinner dig.

Nackdel med att köpa däck på internet

Tar man fasta på ovan nämnda fördelar så kan man köpa billiga däck på ett smidigt sätt oavsett om det gäller att köpa testvinnare vinterdäck, testvinnare sommardäck, billiga däck från Tyskland eller köpa däck med fälg online. Men även om fördelarna överväger nackdelen när det kommer till däckköp på internet, så är det viktigt att ha koll på båda aspekterna.

Onlineköp kräver lite mer kunskap om däck

En nackdel med att köpa däcken online är att det krävs lite mer kunskap om däck hos konsumenten. Väljer man att köpa däck hos den lokala däckverkstaden så kan personalen (förutsatt att de har däck i lager) snabbt ta fram däck med passande dimensioner och egenskaper och man kan få däcken skiftade direkt på plats vilket kan vara smidigt. Så ska man exempelvis köpa däck i Stockholm, köpa däck i Göteborg eller lokalt på någon annan ort och inte själv vill lägga tid på att undersöka vilka däck som passar och är lämpliga så kan det vara fördelaktigt att köpa däcken i fysisk butik kontra online. Iallafall om man är villig att betala ett lite högre pris för detta jämfört med att inhandla däcken på nätet.

Publicerad