Däcktermer

Vad är radialdäck och vad är skillnaden jämfört med diagonaldäck?

Radialdäck är den dominerande däcktypen på personbilar sedan 1960-talet. Men vad skiljer den från föregångaren, diagonaldäck?

Publicerad

Vad är radialdäck och vad är skillnaden jämfört med diagonaldäck?

Vad är radial-däck?

Radialdäck är en däcktyp där den så kallade textilcorden är placerad radiellt i förhållande till rullriktningen. Radialdäcket lanserades på 40-talet och gjorde snabbt succé. Sedan 1960-talet har denna däcktyp varit den dominerande på personbilar, mycket tack vare de förbättrade köregenskaperna denna däckstyp ger på personbilar.

På dagens däck kan du oftast se ett "R" utskrivet, som exempelvis R18. R:et i detta fall syftar på att det är just ett radialdäck det är frågan om.

Radialdäck vs diagonaldäck

Radialdäck skiljer sig från diagonaldäcket, den förr i tiden vanligaste däckdesignen, genom att textilcorden ligger radiellt mot rullriktningen. I diagonaldäck ligger denna istället, som namnet antyder, diagonalt.

Fördelar med radialdäck

Trots att radialdäck är generellt dyrare att tillverka, har denna däcktyp kommit att bli standard på personbilar. Detta främst på grund av följande egenskaper:

  • Bättre vägkontakt
  • Högre körkomfort
  • Lägre friktion
  • Slitbanan håller bättre
  • Bättre kraftöverföring
  • Bättre bränsleekonomi

Fördelar med diagonaldäck

Trots ovanstående egenskaper finns det trots allt saker som radialdäcken är sämre på. Diagonaldäck är slitstarka och riskerar inte lika lätt av stick- och skärskador jämfört med radialdäck.

Därför har diagonaldäcken överlevt radialdäckets intåg och används idag främst på många skogsmaskiner, traktorer och andra terränggående tunga fordon där slitstyrka och är den mest eftersökta egenskapen.

Jämfört med radialdäck har denna däcktyp även en starkare sidovägg, vilket är fördelaktigt om man exempelvis kör på en trottoarkant eller liknande.

Även inom motorsport förekommer det fortfarande diagonaldäck. Detta eftersom däcket kan ha bättre stabilitet i mycket höga hastigheter. Exempel på motorsporter där diagonaldäck fortfarande används är dragracing.

Publicerad