Vattenplaning – vad är det och hur undviker man det bäst?
Vattenplaning, även känt som hydroplaning, inträffar när en bil eller annat fordon glider över en vattenpöl på vägen. Detta kan orsaka förlorad kontroll och kan leda till allvarliga olyckor. Det är därför viktigt att förstå vad vattenplaning är och hur man kan förebygga det.
Publicerad av Björn, Karl och Vincent
Vad är vattenplaning och när uppstår det?
Vattenplaning uppstår när en bil har så mycket kontakt med vatten på vägen att däcken inte kan skicka bort vattnet snabbt nog. Resultatet av detta är att bilen “lyfts upp” från vägbanan genom att glida uppe på vattnet istället för att rulla på vägen.
I detta läge är det mycket svårt (för att inte säga omöjligt) att kontrollera bilen. Därför räknas vattenplaning som något av de mest riskabla fysiska fenomen man kan vara med om som bilförare.
Vattenplaning kan vara särskilt allvarligt om det uppstår i höga hastigheter eller i förhållanden med dålig/skymd sikt, eftersom det kan vara svårt att upptäcka vattenpölar och få bra kontroll över bilen i sådana situationer.
Vad påverkar risken för vattenplaning?
Det finns flera faktorer som kan påverka risken för vattenplaning, som till exempel:
- hastighet: ju högre hastighet desto större risk
- vattenmängd: mer vatten på vägen innebär större risk
- bilens vikt: ju lättare bil desto större risk
- däckbredd: bredare däck vattenplanar oftare
- däcktryck: lägre däcktryck ökar risken
- däcktyp: sommardäck och vinterdäck har oftast olika beteenden
- mönsterprofil: symmetriskt mönster har sämre motstånd mot vattenplaning än asymmetriska mönster och riktningsmönster (V-profil)
- däckslitage: slitna däck ökar risken för vattenplaning! Ju mer slitet däcket är desto mindre vatten kan däcket lagra
Utöver detta spelar vägens skick också stor roll, eftersom en ojämn väg kan ansamla större/mer oregelbundna vattenmängder än en nyasfalterad och jämn väg.
Ökar dubbdäck risken för vattenplaning?
Vi har inte hittat några belägg för att dubbdäck generellt sett ökar risken för vattenplaning, men i vår sammanställning av vinterdäcktester så är de tre bästa däcken i testkategorin grepp på vått underlag, friktionsdäck, vilket antyder att friktionsdäck är bättre mot vattenplaning jämfört med dubbdäck. Här kan du ta del av vår sammanställning av vinterdäcktester.
Slutligen är det viktigt att alltid ha rätt däck för rådande förhållanden. Glöm inte att ha koll på datumen för vinterdäck respektive sommardäck inför respektive säsong. Olika däck kan också ha olika bra förmåga på vått underlag.
Hur undviker du bäst vattenplaning?
Det finns flera sätt för dig att undvika vattenplaning. Ett sätt är att se till att dina däck har rätt tryck och är i bra skick. Regelbundna däckbyten och däckvård kan också hjälpa till att minska risken för vattenplaning. Det är också viktigt att anpassa sin körning efter väglaget. Detta innebär att man ska sänka farten när det regnar eller när vägen är blöt, och att man ska undvika att köra i vattenpölar om möjligt.
Vad ska du göra om du råkar ut för vattenplaning?
Det mest effektiva man kan göra om man råkar ut för vattenplaning är att försöka sänka farten genom att släppa gasen och växla ner. Tänk också på att försöka lugna ner dina rattrörelser, eftersom greppet kan komma tillbaka lika plötsligt som det försvann. Då vill du ha däcken riktade i körriktningen!